Natuurlijke mystiek – Thomas Merton

Natuurlijke mystiek – Thomas Merton

De Amerikaanse trappistenmonnik Thomas Merton – misschien wel de beroemdste monnik van de twintigste eeuw – was een groot natuurliefhebber. Hij trok zich steeds vaker terug in de prachtige omgeving van zijn abdij en leefde uiteindelijk als kluizenaar in het bos. Zijn dagboeken getuigen van zijn intense, spirituele natuurervaring die voortkomt uit een mystieke verbondenheid met alle leven, en daarin met de Levensbron. Hij brengt mystiek dichtbij onze eigen natuur.

Vijf avonden houden we ons bezig met zijn natuurvisie en de betekenis hiervan voor onze spiritualiteit. We lezen uit zijn werk en gaan in gesprek over hoe Mertons visie ieders eigen ervaring kan verdiepen.

Mystiek en verzet

Het leerhuis “Natuurlijke Mystiek” is de eerste van een nieuwe serie leerhuizen. In 2023 start Zinsverband deze serie leerhuizen rond het thema ‘Mystiek en Verzet’.

De weg naar binnen (de heenreis) gaat noodzakelijkerwijs vooraf aan de terugreis, de reis naar het alledaagse, de sociale werkelijkheid, de ego-loze solidariteit. De diepgang van de heenreis moet de terugreis voeden en uitzuiveren. Uiteindelijk moeten spiritualiteit en solidariteit samengaan. – Dorothé Sölle

Inleider is Petra Galama. Ze is remonstrant predikant en daarnaast geestelijk begeleider. Ze leidt als practicumdocent predikanten op tot geestelijk begeleider en is gepromoveerd in de mystieke theologie.

Praktische informatie

Inleider:Petra Galama
Data:vijf bijeenkomsten: dinsdag 7 en 21 februari, 7 en 21 maart en 4 april 2023
Tijd:20.00 uur – 22.15 uur
Locatie:Lutherse kerk Breda – ingang Stadserf 3
Deelnamekosten:€ 60,-
Aanmelden:via onderstaand formulier (noodzakelijk)

Aanmeldformulier Leerhuis Natuurlijke mystiek – Thomas Merton