Ekklesia Breda

Lutherse kerk

Sinds begin 2020 waren we als stichting in gesprek met de Protestantse Gemeente Breda (eigenaar) over de aankoop van de Lutherse kerk. Half september 2022 werd overeenstemming bereikt met de eigenaar van de Lutherse kerk over de aankoop van de kerk door de Stichting Ekklesia Breda. Dat was prachtig nieuws. Daarmee blijft het kerkgebouw behouden voor de Ekklesia, maar blijft ook een belangrijke plek van bezinning en cultuur in het centrum van Breda behouden. 

Verhuurmogelijkheden

De Lutherse kerk beschikt over diverse ruimtes die geschikt zijn voor allerlei kleine en grotere bijeenkomsten. Het is mogelijk om deze ruimtes te huren. Meer informatie hierover vindt u hier.

Nieuws

[Persbericht] Ekklesia Breda koopt Lutherse kerk

28 november 2022: De Lutherse Kerk heeft een nieuwe eigenaar. De voormalige schuilkerk aan de Veemarktstraat is gekocht door de Ekklesia Breda.

Read More »

Ekklesia Breda koopt Lutherse kerk

De Stichting Ekklesia Breda wordt per 27 december 2022 eigenaar van de Lutherse kerk Breda.

Read More »

Een betekenisplek in het hart van de stad

De Lutherse kerk in hartje Breda is geen gesloten kerkelijk bolwerk, maar ook geen louter cultureel podium of historische vage herinnering aan een kerkelijk verleden. Het is een kloppend hart van open en gastvrij kerk-zijn vanuit verschillende denominaties en stromingen, gecombineerd met kunst, cultuur en vooral maatschappelijke betrokkenheid en participatie op belangrijke sociaal-maatschappelijke thema’s. Vanuit deze inhoudelijke visie vinden wij het van belang deze plek voor de Ekklesia, andere geloofsgemeenschappen en de stad te behouden, om te participeren in deze bijzondere, historische en religieuze plek in het hart van Breda.

Een inspiratieplek midden in de stad, waar mensen op adem kunnen komen, zich kunnen laven aan kunst en cultuur en waar mensen hun levenskeuzes kunnen spiegelen met het Grote Bevrijdingsverhaal van de Bijbel.

De Ekklesia is onderdeel van een netwerk van mensen en organisaties en instellingen. De ekklesia is geen eiland met inspiratie voor enkelen, het is een betekenisplek in de binnenstad in een gebouw dat sinds eeuwen zo’n plek van inspiratie is. En wij zijn ervan overtuigd dat dit ook de plek is waar kerk zich moet manifesteren: in het hart van de samenleving, daar waar mensen samenkomen om te feesten of te shoppen, te laveren of te dineren, elkaar te ontmoeten, te demonstreren of actie te voeren, daar in dat speelveld van individu en samenleving hoort ook dat bijbels verhaal thuis. Om zich te mengen in het gesprek het debat, de strijd of om mee feest te vieren.